Από το Blogger.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΑΦΑΣΙΑ


Πρόκειται για διαταραχή της επικοινωνίας που αφορά τη ολική απώλεια της ικανότητας κατανόησης και εκφοράς γραπτού και προφορικού λόγου. Συνδέεται με την δυσφασία, που πρόκειται για μερική απώλεια της ικανότητας για επικοινωνία. 

Αιτία
Αιτία θεωρείται κάποια βλάβη στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου που αφορά την ανάπτυξη της γλώσσας και της επικοινωίας. Η βλάβη μπορεί να προήλθε από διακοπή της φυσιολογικής αιμάτωσης του εγκεφάλου, μόλυνση και διόγκωση, κάκωση της κεφαλής, όγκο στον εγκέφαλο.

Επιπτώσεις
Οι άνθρωποι που φέρουν μία από τις δύο διαταραχές αντιμετωπίζουν δυσκολία να μιλήσουν, να καταλάβουν τους άλλους, να ακούσουν, να γράψουν ή να κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς. Η διαταραχή ποικίλει σε σοβαρότητα έτσι ώστε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο ή μικρότερο στην ανάπτυξη του ατόμου. Ακόμα και καθημερινές δεξιότητες όπως το να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να πάει για ψώνια μπορεί να είναι αδύνατες για το άτομο που φέρει τη διαταραχή.
Παρόλες τις δυσκολίες επικοινωνίας, τα άτομα που φέρουν τη διαταραχή μπορούν να σκεφτούν με διαύγεια και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, το νοητικό δυναμικό τους δεν επηρεάζεται από τη διαταραχή. Μερικές φορές, ενδέχεται κάποιος να τους περάσει για μεθυσμένους ή ψυχικά διαταραγμένους.

Αντιμετώπιση
Σε γενικές γραμμές πρέπει να ακολουθείται ένας τρόπος ζωής που δε φέρει εμπόδιο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πράξη, πρέπει να αποφεύγεται ό,τιδήποτε μπορεί να εντείνει τους κινδύνους μία εγκεφαλικής προσβολής (εγκεφαλικό). Με το χρόνο, η ανάπτυξη των ατόμων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Η λογοθεραπεία αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα προς βελτίωση της επικοινωνίας. Τεχνικές όπως η αργή ομιλία και η επανάληψη των λέξεων, η χρήση σχημάτων ή νοημάτων και η χαμηλή στάθμη του περιβάλλοντα θορύβου μπορεί να βοηθήσουν το άτομο με τη διαταραχή να επικοινωνεί καλύτερα.
Λόγω της καλής αντίληψης που διαθέτουν, τα άτομα που έχουν επηρεαστεί από τη διαταραχή ενδεχομένως χρειαστούν αρκετή συναισθηματική υποστήριξη για να αποδεκτούν τα προβλήματα που επιφέρει η διαταραχή. Το ίδιο μπορεί να απαιτείται και για τις οικογένειές τους. 

Πηγή: Νόηση (www.noesi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Τα νέα μας

Στα πλαίσια των υπηρεσιών πρόληψης, το Κέντρο μας πραγματοποιεί ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο και την ομιλία.
Το Κέντρο μας δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερωθούν για τυχόν δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά τους σε θέματα λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, άρθρωσης και μάθησης.

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2289400256 και 6936778414 ή στο email: zizika_maria@hotmail.com

Που βρισκόμαστε